+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 08.12 2022

Κρήτη: Ξεκίνησε η εβδομάδα ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα

Εβδομάδα ενημέρωσης από τις 14 έως τις 18 Νοεμβρίου για τα Βλαστοκύτταρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος (15η Νοεμβρίου) διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά, από τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης) της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ…

Κρήτη: Ξεκίνησε η εβδομάδα ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα

Στα πλαίσια των δράσεων, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στις 6:00 μ.μ. το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης θα φωταγωγηθεί στα χρώματα της ΔηΤΟΒ Κρήτης. Παράλληλες δράσεις φωταγώγησης θα πραγματοποιηθούν – για πρώτη φορά – την ίδια ημέρα και ώρα από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, φωτίζοντας το κτίριο της Περιφέρειας στο νησί της Ρόδου.

Παράλληλες δράσεις Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Ενημέρωσης πραγματοποιούνται:

  • στα Χανιά, στις 15 Νοεμβρίου, στο γραφείο του Σύλλογοί ‘Ορίζοντα’ από τις 9:00 έως τις 14:00 με διάθεση ενημερωτικού υλικού και πληροφορίες από το προσωπικό του Συλλόγου.
  • στο Ρέθυμνο, στις 14 και 15 Νοεμβρίου, απο τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών ‘Δοτες Ζωης’ και σε συνεργασία με τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, στο χώρο της Αιμοδοσίας Γ. Νοσοκομείου Ρεθύμνου απο τις 08:00-13:00 & 16:00-19:00.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, πάνω από εκατό (100) μαθητές από τέσσερα (4) Λύκεια θα ενημερωθούν για το εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο των Βλαστοκυττάρων και των εφαρμογών τους στην Ιατρική και τη Βιολογία, καθώς και στις διαδικασίες της ΔηΤΟΒ Κρήτης, από το Επιστημονικό προσωπικό της ΔηΤΟΒ Κρήτης και το Ερευνητικό Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής. Επίσης, τέσσερις (4) μαθητές των Λυκείων που θα συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα, όπως κάθε χρόνο, να εκπαιδευτούν στο Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής, για ένα μήνα τον Ιούνιο/Ιούλιο 2023.

Καθ’όλη την Εβδομάδα, το ευρύ κοινό – για τέταρτη συνεχή χρονιά – μπορεί να επισκεφτεί διαδικτυακά την ανανεωμένη, με νέα έργα, Εικονική Εικαστική Έκθεση ιατρών και φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πανεπιστημίων του Εξωτερικού «Multipotent colors: Painting for the Stem Cells Awareness Week», με τα δικά τους μηνύματα ζωής, όπως τα βιώνουν οι ίδιοι μέσα από την κλινική και την επιστημονική δράση τους. Επίσης, μέσα απο το τραγούδι της Ολίνας «It’s not a secret anymore» (μετ. Δεν είναι πιά Μυστικό), επικοινωνείται η αξία της δωρεάς του ομφαλικού αίματος δίδοντας ενα αισιόδοξο μήνυμα ελπίδας μέσα απο την εθελοντική προσφορά και την γέννηση ενός παιδιού.

Στις προγραμματιζόμενες δράσεις συμμετέχουν φέτος και οι τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τo Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος ‘Αιματοκρήτης’, ο Σύλλογος Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης Χανίων ‘Ορίζοντας’, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ρεθύμνης ‘Δοτες Ζωης’, ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, ο Σύλλογος φίλων Αιματολογικής Κλινικής Ηρακλείου ‘Αναγέννηση’ καθώς και το Κένρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δήμου Ηρακλείου (ΚΔΑΠ).

Οι δράσεις της Εβδομάδας Ενημέρωσης έχουν σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την αξία της δωρεάς του ομφαλικού αίματος, αλλά και την ανάδειξη των θεραπευτικών δυνατοτήτων και εφαρμογών.

Συγκεκριμένα, ανακοινώνεται από την ΔηΤΟΒ Κρήτης και το ΠΑΓΝΗ (Κλινικές Αιματολογική και Αγγειοχειρουργική), η μελέτη και αξιοποιήση πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια για διαβητικούς ασθενείς με χρονια έλκη, προάγοντας την κλινική χρήση του ομφαλικού αίματος.

Επιπλέον, η ΔηΤΟΒ Κρήτης διεθέτει στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών (WMDA), μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) της χώρας μας, 100 νέες μονάδες ομφαλικού αίματος, δώρα ζωής για συνανθρώπους μας.

Νέα ιστοσελίδα

Κατά την Εβδομάδα Ενημέρωσης εγκαινιάζεται η νέα, ανανεωμένη ιστοσελίδα της ΔηΤΟΒ Κρήτης www.cordbloodbankcrete.gr, η οποία προσφέρει βελτιωμένη λειτουργικότητα, ευκολία πλοήγησης και εμπλουτισμένο περιεχόμενο.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της νέας ιστοσελίδας είναι:

Αναδιαθρωμένη αρχική σελίδα με πιο διαδραστική και σύγχρονη δομή, παρέχοντας σαφή επισκόπηση του Έργου και των υπηρεσιών της ΔηΤΟΒ Κρήτης

Εικονική ξενάγηση και γνωριμία με την Επιστημονική Ομάδα της ΔηΤΟΒ Κρήτης

Εύκολη και σαφή ενημέρωση για την Διαδικασία Δωρεάς ομφαλικού αίματος, της Παραλαβής του Εξοπλισμού και της Παράδοσης του Βιολογικού Υλικού μετά τον τοκετό

Στην κατηγορία Ενημέρωση ο χρήστης μπορεί να ανατρέξει τα Τελευταία Νέα της ΔηΤΟΒ Κρήτης καθώς και σε πληροφορίες για όλες τις δραστηριότητες της Τράπεζας, όπως τα ενημερωτικά Σεμινάρια Γονέων, απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις, πρόσβαση σε Ενημερωτικό Υλικό, επερχόμενα Συνέδρια, Ομιλίες ή Εκδηλώσεις, καθώς και να ενημερωθεί για το Ερευνητικό έργο και τις Δημοσιεύσεις της επιστημονικής ομάδας της ΔηΤΟΒ Κρήτης.

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon