+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.02 2023

Νέα «έδρα ERA» στην Αστροπληροφορική στο ΙΤΕ

Στόχος η ανάπτυξη μιας νέας επιστημονικής κατεύθυνσης στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ), στον αναδυόμενο τομέα της Αστροπληροφορικής…

Νέα «έδρα ERA» στην Αστροπληροφορική στο ΙΤΕ
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, το οποίο εδρεύει στο Ηράκλειο, ο δρ. Jean-Luc Starck του Ερευνητικού Οργανισμού CEA, θα ηγηθεί της ανάπτυξης μιας νέας επιστημονικής κατεύθυνσης στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, στον αναδυόμενο τομέα της Αστροπληροφορικής, χάρη στη δημιουργία μιας «έδρας ERA (European Research Area)» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία συνοδεύεται από σημαντική οικονομική υποστήριξη.

Η νέα ερευνητική δραστηριότητα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023 και υποστηρίζεται επίσης από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής (ΙΑ) του ΙΤΕ, θα στηριχθεί στην τοπική τεχνογνωσία στον τομέα της επεξεργασίας σήματος, καθώς και στην ανάλυση και ερμηνεία αστροφυσικών δεδομένων με τη χρήση παρατηρήσεων τόσο από επίγεια όσο και από διαστημικά τηλεσκόπια.

«Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που το όραμά μας να καταστήσουμε το ΙΤΕ και την Κρήτη πρωτοπόρους στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνικών επεξεργασίας σήματος και μηχανικής μάθησης, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στις τελευταίες διαστημικές αποστολές και εγκαταστάσεις παρατήρησης της αστρονομίας, γίνεται πραγματικότητα», δήλωσε ο καθηγητής Παναγιώτης Τσακαλίδης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος στο ΙΠ-ΙΤΕ και συντονιστής του έργου που φέρει την ονομασία “ΤΙΤΑΝΑΣ”.

«Είναι συναρπαστικό ότι θα φιλοξενήσουμε έναν επιστήμονα του διαμετρήματος και της διεθνούς αναγνώρισης του Δρ. Jean-Luc Starck που θα προσφέρει ένα σημαντικό μέρος του χρόνου του ως κάτοχος της «έδρας ERA». Σε συνεργασία μαζί του, χρησιμοποιώντας την εκτενή εμπειρία του, θα καθορίσουμε τις επιστημονικές κατευθύνσεις στις οποίες θα εστιάσουμε τις προσπάθειές μας για να καταστήσουμε το ΙΤΕ πρωτοπόρο στις διαστημικές τεχνολογίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΤΕ.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, ο ΤΙΤΑΝΑΣ θα χρηματοδοτηθεί με συνολικά 2,5 εκατομμύρια ευρώ και θα επιτρέψει τη διοργάνωση θερινών σχολείων και συνεδρίων στην Κρήτη, ενώ θα υποστηρίξει επισκέψεις εξειδικευμένων επιστημόνων του τομέα στο ΙΤΕ.

Επιπλέον, θα χρηματοδοτήσει έναν σημαντικό αριθμό από μεταδιδακτορικούς ερευνητές και διδακτορικούς φοιτητές, οι οποίοι θα διεξάγουν έρευνα στην αστροφυσική μεγάλων δεδομένων, έναν τομέα αιχμής, αναπτύσσοντας νέες τεχνικές ανάλυσης.

Ο ΤΙΤΑΝΑΣ θα ξεκλειδώσει τις δυνατότητες του ΙΤΕ, της περιοχής της Κρήτης και της Ελλάδας να συμμετάσχουν σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές, όπως η “Euclid” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και το τηλεσκόπιο “James Webb” της NASA, και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για καινοτόμες συνέργειες με τον διαστημικό τομέα.

«Το ΙΤΕ είναι το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Ήταν προσωπική επιλογή και πραγματική ευχαρίστηση η συνεργασία μου με τα μέλη τόσο του Ινστιτούτου Πληροφορικής όσο και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής για πάνω από μια δεκαετία σε διάφορα έργα της Ε.Ε.», δήλωσε ο Δρ Starck, ο οποίος πρόσθεσε: «Ήδη καταφέραμε να παράγουμε πρωτοπόρα επιστημονικά αποτελέσματα υψηλής ποιότητας και ανυπομονώ για τις νέες ευκαιρίες που συνδέονται με την «έδρα ERA» στην Αστροπληροφορική. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να εδραιώσουμε μια μακροπρόθεσμη διεπιστημονική δραστηριότητα που θα αποτελέσει πραγματική προστιθέμενη αξία για το ΙΤΕ».

«Η έδρα ERA στην Αστροπληροφορική στο ΙΤΕ θα αποτελέσει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός για το μέλλον της αστροφυσικής στο οικοσύστημα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ», δήλωσε ο καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης, διευθυντής του ΙΑ-ΙΤΕ. «Αναμένω ότι η αύξηση του αριθμού των επιστημόνων που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, η διεθνής επιστημονική εμβέλεια του Δρ. Starck και οι στενές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο ινστιτούτων θα δημιουργήσουν έναν πολλαπλασιαστικό παράγοντα, ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός για ένα νέο και σχετικά μικρό σε μέγεθος ινστιτούτο όπως το ΙΑ. Ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα».

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon