+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 28.01 2023

Ελ. Βενιζέλος: Η όπερα του Δ. Μαραμή σε παγκόσμια πρώτη στο Ηράκλειο

Μία πρωτοποριακή, ιστορική και πολιτική όπερα με τίτλο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, με την υπογραφή του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου…

Ελ. Βενιζέλος: Η όπερα του Δ. Μαραμή σε παγκόσμια πρώτη στο Ηράκλειο

Σε παγκόσμια πρώτη στο Ηράκλειο, παρουσιάζεται η πρωτοποριακή, ιστορική και πολιτική όπερα με τίτλο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, που φέρει την υπογραφή του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, υπό τη μουσική διεύθυνση του κορυφαίου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, σε δύο μοναδικές παραστάσεις, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου.

Ο Δημήτρης Μαραμής

Το λιμπρέτο υπογράφει ο ποιητής Σωτήρης Τριβιζάς. Τα ιστορικά στοιχεία βασίζονται στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο άνθρωπος, ο ηγέτης» του Νικολάου Εμμ. Παπαδάκη (Παπαδή). Η πρωτότυπη όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος ανεβαίνει στο ΠΣΚΗ με την υπογραφή του διεθνούς φήμης Ελβετού σκηνοθέτη Guy Montavon και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών.

Ο συνθέτης προσεγγίζει με μια τολμηρή οπερατική σύνθεση τον μεγαλύτερο ηγέτη της νεότερης Ελλάδας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που διαμόρφωσε το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Το δραματικό υλικό της όπερας αντλείται κυρίως από την πολυτάραχη ιστορική περίοδο 1910-1923 αναδεικνύοντας τα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, όπως την ανόρθωση της χώρας, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη συνθήκη της Λωζάνης, την ελληνοτουρκική φιλία.

Οι νίκες και οι ήττες, τα μίση και τα πάθη, η ανθρώπινη πλευρά και οι έρωτες του ευφυούς, οραματιστή, τολμηρού Κρητικού και παγκόσμιας ακτινοβολίας ηγέτη, παρελαύνουν σε μια καταιγιστική μουσική σύνθεση και φωτίζουν μια ολόκληρη και πολυτάραχη εποχή.

Ένα έργο επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς ο απόηχος της θεματολογίας του φτάνει έως το σήμερα (2023, εκατό χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάνης).

Με το έργο αυτό ο Δημήτρης Μαραμής ολοκληρώνει την κρητική τριλογία του: Ερωτόκριτος, Καπετάν Μιχάλης, Ελευθέριος Βενιζέλος και τις αντίστοιχες εννοιολογικές θεματικές: έρωτας και όνειρο, ελευθερία κι επανάσταση, όραμα και ηγεσία.

Συμμετέχουν τέσσερις σημαντικοί και καταξιωμένοι λυρικοί ερμηνευτές: Άγγελος Χονδρογιάννης (βαρύτονος), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Μαρία Κόκκα (σοπράνο), Αγγελική Καθαρίου (μετζοσοπράνο), καθώς και το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη. Τα σκηνικά – κοστούμια υπογράφει η Άννα Μαχαιριανάκη.

Στη φωτογραφία η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρων Μιχαηλίδης, ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης και οι πρωταγωνιστές της όπερας.

Συντελεστές:

 • Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής
 • Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
 • Λιμπρέτο: Σωτήρης Τριβιζάς
 • Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Guy Montavon
 • Σκηνικά-Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
 • Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
 • Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου
 • Διεύθυνση χορωδίας: Γιάννης Κιαγιαδάκης

Ιστορικός Σύμβουλος: Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής)

Ερμηνευτές:

 • Άγγελος Χονδρογιάννης: Ελευθέριος Βενιζέλος
 • Αντώνης Κορωναίος: Κωνσταντίνος Α’, Κεμάλ Ατατούρκ
 • Μαρία Κόκκα: Έλενα Σκυλίτση, Μαρία Κατελούζου
 • Αγγελική Καθαρίου: Πηνελόπη Δέλτα

Περισσότερα, εδώ: https://bit.ly/3gxD6By

Δημήτρης Μαραμής

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής έχει διαγράψει σημαντική πορεία και έχει σημειώσει καλλιτεχνικές επιτυχίες με τα μεγάλης έκτασης σύγχρονα μουσικοθεατρικά του έργα: Ερωτόκριτος (ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 2017), Στοιχειωμένοι (ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, 2019), Καπετάν Μιχάλης (ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης / παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, 2021) και το λαϊκό ορατόριο Παλιγγενεσία (ανάθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό της ελληνικής επανάστασης του 1821).

Έχει λάβει αναθέσεις από πολιτιστικούς οργανισμούς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών («Ελληνικό Σχέδιο»), το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ έχει παρουσιάσει έργα του στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελβετία και το Βέλγιο.

Από το 2018 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ».

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon