+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.02 2023

Μα είναι δυνατόν να δικάζουμε διασώστες και εθελοντές;

Μάθατε ποτέ ότι το ελληνικό κράτος δικάζει 24 διασώστες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για το μεταναστευτικό; Τους δίκασαν μέχρι και για… κατασκοπεία με το κατηγορητήριο βέβαια να καταρρέει ως… αόριστο!!!

Μα είναι δυνατόν να δικάζουμε διασώστες και εθελοντές;

Μάλιστα, μεταξύ των κατηγορουμένων και η Σύρια κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι, η οποία έγινε σύμβολο αλληλεγγύης παγκοσμίως για την αυταπάρνησή της με την αδερφή της να οδηγήσουν τη βάρκα κολυμπώντας στην ακτή της Λέσβου, με τη ζωή τους να γίνεται ταινία στο Netflix.

  • Αντιλαμβάνεστε πόσο “ρόμπα” γινόμαστε διεθνώς με αυτή την υπόθεση ή χρειάζεται να το εξηγήσουμε περισσότερο;

Την ώρα λοιπόν που το Netflix κάνει ταινία την περιπέτεια της εμείς την δικάζουμε με αόριστα κατηγορητήρια μόνο και μόνο για να τρομοκρατήσουμε όσους θέλουν να αντιγράψουν το παράδειγμα της; Διότι προς τα εκεί πηγαίνει όλο το σκηνικό ξεκάθαρα. Και αποτελεί ένα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο του πόσο χαμηλά έχουμε φτάσει ως κοινωνία, ως κράτος και ως Πολιτεία φυσικά.

Εδώ θα μου πεις μόλις πριν λίγο καιρό δεν είχαμε αφήσει ένα μικρό κοριτσάκι 4 χρονών να πεθάνει στην θάλασσα της Κρήτης από ασιτία και αφυδάτωση; Δεν το είχαμε σώσει τότε με το πρόσχημα ότι το σαπιοκάραβο που το μετέφερε μαζί με άλλους 62 μετανάστες, πρόσφυγες όπως θέλετε πείτε τους, εμείς ανθρώπους θα τους πούμε απλά, ήταν λέει πιο κοντά στην Μάλτα. Διαβάστε σχετικά και στο: Κοιμηθείτε ήσυχοι. Δεν θα έρθει…

Εκτός όμως από την Σάρα Μαρντίνι ανάμεσα στους 24 βρίσκονται και ο Σον Μπάιντερ, διασώστης και δύτης, ο συνταξιούχος Πίτερ Γοουίτεμπργκ, ιστιοπλόος εθελοντής καθώς και εθελοντές και μέλη οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η απόσυρση του κατηγορητηρίου αφορά στα πλημμελήματα της κατασκοπείας, της πλαστογραφίας και της παράνομης ακρόασης ραδιοσυχνοτήτων. Μετά την προβολή ενστάσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης και την πρόταση εισαγγελέα ότι ήταν αόριστο το αδίκημα της κατασκοπείας, αναγνωρίστηκε από όλους και από τις τρεις γυναίκες δικαστές ότι το παραπεμπτικό βούλευμα θα έπρεπε να επιδοθεί (όπου επιδόθηκε γιατί δεν επιδόθηκε σε όλους) στη μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με το stonisi.gr, ουσιαστικά απαλλάχτηκαν από τα πλημμελήματα οι «24» πλην δυο Ελλήνων οι οποίοι παραπέμπονται για το αδίκημα της πλαστογραφίας και της παροχής ουσιωδών πληροφοριών στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, καθώς το Εφετείο είναι αναρμόδιο.

Ανακουφισμένοι μεν οι 24, αλλά ουσιαστικά αγωνιούν ακόμα για την ποινική δίωξη, η ανακριτική διαδικασία της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί σχεδόν πέντε χρόνια μετά!!!

Δεν πανηγυρίζουμε για το αυτονόητο είπε χαρακτηριστικά ο Ζαχαρίας Κεσες συνήγορος υπεράσπισης της Σάρα Μαρντινι και τον Σον Μπάιντερ, μαζί με τον Χάρη Πετσικο και την Κλειώ Παπαπαντολέων. Παρόλα αυτά το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη αναγνώρισε λάθη που έγιναν κατά το κλητήριο θέσπισμα και το παραπεμπτικό βούλευμα είναι πολύ σημαντικό και ως μήνυμα προς τη διαδικασία της Ανάκρισης, η οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει.

Εξάλλου όπως δήλωσε ο Σον Μπάιντερ stonisi.gr, «είμαστε όμηροι εδώ και 4,5 χρόνια» για τα κακουργήματα και δεν ξέρουμε αν και πότε θα δικαστούμε.

Το να δικάζουμε για κατασκοπεία αυτούς τους ανθρώπους που απλά θέλησαν να βοηθήσουν και να σώσουν άλλους κατατρεγμένους συνανθρώπους τους δίχως πατρίδα δείχνει και την κατάντια της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης επίσης. Σε επίπεδο Ελλάδας αλλά και Ευρώπης φυσικά…

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon