+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 28.01 2023

Βγήκαμε στις αγορές με επιτόκιο 4,4%!!!

Το ελληνικό κράτος βγήκε στις αγορές για δάνειο 3,5 δις με επιτόκια απαγορευτικά για την επιβίωση της χώρας – Πότε είναι καλή ώρα να βγούμε στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουμε;

Βγήκαμε στις αγορές με επιτόκιο 4,4%!!!

Με σημαντική υπερκάλυψη και μειωμένο επιτόκιο σε σχέση με το αρχικό guidance ολοκληρώθηκε η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου που διοργάνωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε τελικώς 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση, με τις προσφορές να διαμορφώνονται στα 21,9 δισ. ευρώ κύρια από ποιοτικούς επένδυες που βέβαια αναζητούν σίγουρες και καλές αποδόσεις.

Το αρχικό guidance διαμορφώθηκε στο Mid Swaps + 175 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,5% περίπου. Ωστόσο, το επιτόκιο μειώθηκε λόγω και της ισχυρής προσφοράς, στο Mid Swaps + 170 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,45% περίπου, για να μειωθεί εκ νέου κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,4%.

Ανάδοχοι είναι οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale ενώ ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033.

Σταϊκούρας: Επιτυχής η έκδοση του 10ετούς ομολόγου

«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023. Η έκδοση ήταν επιτυχής», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον.

Η Κυβέρνηση, και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη έκδοση δεκαετών ομολόγων ήταν ένα χρόνο πριν (19/01/2022) με κουπόνι 1,75% και επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ και οι συνολικές προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Πότε είναι καλή ώρα να βγούμε στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουμε;

Ε μα ναι δεν πρέπει να πανηγυρίσουμε και λίγο που βγαίνουμε στις αγορές και δανειζόμαστε με… τοκογλυφικά επιτόκια για να καλύψουμε τις τρύπες στα δημόσια ταμεία;

Χαρακτηριστικός και ο πίνακας με το περίφημο… “μαξιλάρι”.

Θυμάστε το περίφημο μαξιλάρι των 37δις;
Ε, στα 30 δις έχει πέσει τώρα, με βάση τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ

Για να εμπεδώσουμε όμως καλύτερα το μέγεθος της καταστροφής, αρκεί να σκεφτούμε ότι έναν χρόνο νωρίτερα στην αντίστοιχη έξοδο στις αγορές, το επιτόκιο ήταν μόλις 1,836%!!!

Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει όλα τα μυθεύματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την δήθεν επιτυχία της στον τομέα της οικονομίας. Τα δίδυμα ελλείμματα, το ιλιγγιώδες έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας και φυσικά το πάρτι με τις απευθείας αναθέσεις, έχουν αδειάσει τα δημόσια ταμεία και τώρα σπεύδουμε να χρεώσουμε τις επόμενες γενιές με δυσβάσταχτο χρέος και τοκογλυφικά επιτόκια.

Θυμάστε το… success story Σαμαρά; Ε, μια από τα ίδια και τώρα.

Και βέβαια βγήκαμε στις αγορές τώρα νωρίς – νωρίς για να προλάβουμε και τις εκλογές… ή μάλλον για να υπάρχει χρήμα για να ξοδευτεί προεκλογικά… για να καλύψει υποχρεώσεις ή προς άγραν ψήφων βεβαίως – βεβαίως.

Όσο για την τεράστια ζήτηση που σημείωσε το νέο 10ετές ομόλογο…

Μα πως να μην υπάρχει ενδιαφέρον άλλωστε όταν το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώνεται σε τόσο ληστρικά επίπεδα; Λογικό είναι να κάνουν ουρά για να μας δανείσουν με τόσο πανάκριβα επιτόκια…

Να πούμε όμως και για την στάση των ΜΜΕ… βασικά τι να πει κανείς για την ενημέρωση στη χώρα μας… αρκεί η παρακάτω σύγκριση…

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon