+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τε 01.02 2023

Στο Ρέθυμνο ο Γ. Αμυράς: Εξασφαλισμένοι πόροι για προστατευόμενες περιοχές

Τον Δήμο Αγίου Βασιλείου επισκέφτηκε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και συμμετείχε σε σύσκεψη για την διαχείριση της ευρύτερης περιοχής του Φοινικόδασους Πρέβελη…

Στο Ρέθυμνο ο Γ. Αμυράς: Εξασφαλισμένοι πόροι για προστατευόμενες περιοχές

Εξασφαλισμένοι είναι οι πόροι για προστατευόμενες περιοχές σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, ο οποίος βρέθηκε στον Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο και συμμετείχε σε σύσκεψη για την διαχείριση της ευρύτερης περιοχής του Φοινικόδασους Πρέβελη.

Όπως δήλωσε ο κ. Αμυράς, η παρουσία του στην περιοχή δείχνει το έντονο ενδιαφέρον τόσο του υπουργείου όσο και της κυβέρνησης «για την προστασία του Πρέβελη, της ευρύτερης περιοχή του Φοινικοδάσους, του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού και για το λόγο αυτό θα συζητήσουμε με την τοπική κοινωνία, την τοπική κοινότητα πώς θα αναπτύξουμε, θα αναδείξουμε, θα προστατεύσουμε τις συγκεκριμένες περιοχές».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, για όλα αυτά τα θέματα το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει έτοιμο σχέδιο και χρηματοδότηση και συνάμα, με την περίπτωση του φαραγγιού της Σαμαριάς στα Χανιά, ένα πολύ καλό και υγιές παράδειγμα, όπως είπε, θα γίνει ό, τι είναι απαραίτητο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

«Αυτό που πέτυχαν με το φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά, που φέτος είχαμε ιστορικό ρεκόρ επισκεψιμότητας με όρους όμως βιωσιμότητας και διαχείριση αειφορίας, το ίδιο θα κάνουμε και εδώ στον Άγιο Βασίλειο και για αυτό μας ενδιαφέρει να ακούσουμε τις προτάσεις της τοπικής κοινότητας», είπε ο κ. Αμυράς.

Μιλώντας για το σχέδιο, είπε ότι περιλαμβάνει πρώτα από όλα την προστασία κάθε περιοχής στον Άγιο Βασίλειο, κάθε τοπίου φυσικού ενδιαφέροντος, επίσης αναδάσωση της καμένης περιοχής στην Πρέβελη, 300 στρεμμάτων, εκεί που η φύση δεν κατάφερε να επανέλθει και εκεί θα γίνουν αναδασώσεις.

Παρεμβάσεις παράλληλα στην περίφραξη του φαραγγιού Κουρταλιώτης και συγκεκριμένα στα σημεία όπου απουσιάζει ή έχει καταστραφεί, ενώ σημαντικό είναι το θέμα που θα συζητηθεί με την τοπική κοινωνία, την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, για τη δυνατότητα εισιτηρίου εισόδου, μέτρο σημαντικό αφού τα έσοδα θα πηγαίνουν όλα στο φαράγγι και στον δήμο.

«Θα είναι δηλαδή ανταποδοτικό έτσι ώστε να μπει μία τάξη και να υπάρχει σεβασμός και τάξη των αξιοθέατων και των μνημείων της φύσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων και έργων στην περιοχή, ο κ. Αμυράς ενημέρωσε πως υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι, «οι οποίοι είναι δεσμευμένοι από τους πόρους δράσεις προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, μιας και μιλάμε για προστατευόμενες περιοχές και περιοχές Natura»

«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτή η περιοχή της Κρήτης, διότι και από άποψης βιοποικιλότητας, έχει εξαιρετικά στοιχεία με μεγάλη σημασία όπως κι από άποψη τουρισμού», είπε ο κ. Αμυράς.

Στο πλέγμα δράσεων και έργων έχει τεθεί και η πυροπροστασία μετά και τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η πυροπροστασία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα για όλη την περιοχή, όπως επίσης και στο πρόγραμμα για τους καθαρισμούς μέσω ΑΝΤΙNERO που αφορά προληπτικούς καθαρισμούς και αντιπυρικούς σχεδιασμούς, έτσι ώστε να δέσουμε την προστασία και έναντι κινδύνου φωτιάς.

«Σημαντικό είναι να γίνουν τα πράγματα γρήγορα, όχι όμως να γίνουν βιαστικά. Θέλω ταχύτητα, αλλά θέλω και τη λεπτομέρεια να είναι προσεγμένη. Έτσι, αν είναι έτοιμη η τοπική κοινότητα, βεβαίως θα είμαστε και εμείς και γρήγορα θα ανταποκριθούμε με γρήγορους χρόνους» σημείωσε ο κ. Αμυράς.

Πρόσθεσε δε, «το εκλογικό τερέν δεν θα επηρεάσει καθόλου όλη αυτή τη διαδικασία και όλη αυτή την προσπάθεια, διότι εδώ μιλάμε για μία περιοχή προστατευόμενη, μεγάλου κάλλους με αξία τουριστική και βιοποικιλότητα, με τεράστια οφέλη για την κοινωνία την τοπική. Έχουμε δεν έχουμε εκλογές αυτά θα τα προστατεύσουμε και θα τα αναδείξουμε».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Άγιο Βασίλειο, ο κ. Αμυράς, ο οποίος επισκέφθηκε και την περιοχή στην Πρέβελη, αναφέρθηκε και στους δασικούς χάρτες, λέγοντας ότι η χώρα μετά από 200 χρόνια από τη σύσταση της ως κράτους απέκτησε αξιόπιστους κυρωμένους δασικούς χάρτες.

«Ήμασταν η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, η Ελλάδα που δεν διέθετε δασικούς χάρτες. Σήμερα όμως μπορούμε να πούμε ότι έχουμε έτοιμους δασικούς χάρτες, αξιόπιστους, περίπου για το 95% της επικράτειας. Το δεύτερο σκέλος της προσπάθειας μας είναι να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιτροπές εξέτασης των ενστάσεων των πολιτών και σε αυτό δίνουμε όλο μας το βάρος», συμπλήρωσε.

Επίσης ο κ. Αμυράς είπε πως οι δασικοί χάρτες ανέδειξαν κάποια προβλήματα που ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί εδώ και δεκαετίες, τα οποία ανέδειξαν και έλυσαν με επιμονή και μεθοδικότητα.

Το παζλ των δασικών χαρτών ολοκληρώνεται με τη νομοθέτηση που θα φέρουν στο υπουργείο για τα εκχερσωμένα χωράφια που καλλιεργούνται εδώ και 70, 80 χρόνια που δεν έχουν τίτλους και πράξεις ιδιοκτησίας στα χέρια τους οι καλλιεργητές.

«Για αυτό νομοθετούμε τα πάντα σε σχέση με τους δασικούς χάρτες οι οποίοι έχουν γίνει σύμφωνα με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας και βεβαίως με σεβασμό και προς το δάσος αλλά και προς τη δυνατότητα που πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης για να αξιοποιήσει την περιουσία του. Σχετικά με το τίμημα που θα πληρώσουν ιδιοκτήτες γης για τα εκχερσωμένα χωράφια, αυτό θα το αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις οικονομοτεχνικές μελέτες που θα γίνουν, έτσι ώστε να συνεχίσουν οι αγρότες να τα καλλιεργούν παίρνοντας και τις επιδοτήσεις», τόνισε ο κ. Αμυράς.

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon