+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.02 2023

Στην Γαύδο οι «Γιατροί του Αιγαίου – ΠΑΓΝΗ»

Δυναμικά επέστρεψαν στην εθελοντική τους δράση, μετά από την περίοδο της πανδημίας, που είχε παγώσει τις αποστολές τους, οι «Γιατροί του Αιγαίου-ΠΑΓΝΗ» και την περασμένη Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου, επισκέφθηκαν τη Γαύδο…

Στην Γαύδο οι «Γιατροί του Αιγαίου – ΠΑΓΝΗ»

Η ομάδα που έφτασε στο ακριτικό νησί και νοτιότερο άκρο της Ευρώπης απαρτίζεται από 23 άτομα, μεταξύ των οποίων ακτινολόγοι, γυναικολόγος, καρδιολόγος, κυτταρολόγος, νευρολόγος, ορθοπεδικός, ουρολόγος, οφθαλμίατρος, πνευμονολόγος, χειρουργός, ψυχίατρος και ΩΡΛ.

Η αποδοχή της ομάδας που μετράει 26 χρόνια παρουσίας στα μικρά νησιά και δίπλα στους νησιώτες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ήταν συγκινητική.

Το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 80 μόνιμων κατοίκων της ακριτικής Γαύδου πέρασε από τα ιατρεία που στήθηκαν στο Κέντρο Υγείας και το Δημοτικό σχολείο του νησιού, καθώς πραγματοποιήθηκαν συνολικά 198 επισκέψεις και 85 παρακλινικές εξετάσεις, ανάμεσά τους υπέρηχοι, καρδιογραφήματα, σπιρομετρήσεις αλλά και μαστογραφίες που πραγματοποιήθηκαν από την κινητή μονάδα μαστογράφου της Περιφέρειας Κρήτης.

«Οι κάτοικοι της Γαύδου είναι άνθρωποι που επί της ουσίας, δεν κάνουν οποιαδήποτε προληπτική εξέταση και είναι αλήθεια ότι εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα σε αρκετούς από τους εξεταζόμενους, όπως καρδιολογικά προβλήματα ή και ψυχοσωματικά» ανέφερε ο πρόεδρος των «Γιατρών του Αιγαίου -ΠΑΓΝΗ» Μανώλης Βελιβασσάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι κάτοικοι σε μεγάλο βαθμό, λόγω και της απόστασης αλλά και του κόστους, δεν πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους για την υγεία τους.

Η εθελοντική ομάδα βρέθηκε στη Γαύδο μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου του νησιού. Η πρόεδρος του Συλλόγου Έφη Γεωργακά, με συγκίνηση ανέφερε ότι πολλοί από τους μόνιμους κατοίκους είχαν την ευκαιρία να κάνουν μετά από χρόνια έναν τόσο ενδελεχή έλεγχο για την υγεία τους.

Ήρθαμε με μεγάλη χαρά στη Γαύδο και θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε τόσο εδώ αλλά και όπου ζητηθεί…

Μέλος της εθελοντικής ομάδας που έλαβε μέρος στην αποστολή, ως ακτινολόγος, ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού και υπεύθυνος Πρόληψης-Κινητών Μονάδων της Περιφέρειας Κρήτης, Γιώργος Πιτσούλης, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών να λαμβάνουν την φροντίδα που επιβάλλεται να λαμβάνουν, όσο πιο συχνά γίνεται.

«Οι κινητές μονάδες της Περιφέρειας Κρήτης, δημιουργήθηκαν διότι υπήρξε ανάγκη να δημιουργηθούν, λόγω των ανθρώπων σε περιοχές όπως η Γαύδος ή και άλλα σημεία της Κρήτης που έπρεπε να υποστηριχθούν από δράσεις πρόληψης. Οι κινητές μονάδες τόσο του Μαστογράφου όσο και η Οδοντιατρική λειτουργούν όλο το χρόνο και οριζόντια. Ήρθαμε με μεγάλη χαρά στη Γαύδο και θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε τόσο εδώ αλλά και όπου ζητηθεί» είπε ο κ. Πιτσούλης.

Τεράστιες οι ελλείψεις

Ο γιατρός του Κέντρου Υγείας της Γαύδου Βασίλης Αμβροσιάδης, που συνειδητά επέλεξε να βρίσκεται στο ακριτικό νησί, τόνισε ότι οι ελλείψεις που εντοπίζονται είναι σημαντικές και η αποστολή των «Γιατρών του Αιγαίου» σε αυτό ήρθε να προσφέρει.

«Είναι μεγάλη η ανάγκη να γίνονται τέτοιες δράσεις, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Θα λειτουργούσε πολύ ουσιαστικά αν υπήρχε μια τέτοια επανάληψη και αυτό είδαμε ότι το αγκάλιασε ο κόσμος, καθώς ανταποκρίθηκε με θέρμη. Το σημαντικό είναι ότι μέσα από τις εξετάσεις που έγιναν, διαγνώσαμε αρκετές καταστάσεις που τώρα μπορούν να δρομολογηθούν και να αντιμετωπιστούν, για αρκετούς από τους κατοίκους» επεσήμανε.

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon