+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 12.08 2022

«Ψίχουλα» η ενεργειακή ενίσχυση – Επέστρεψε την επιδότηση ο Δήμος Οροπεδίου

Την ενίσχυση των 7.000 ευρώ επέστρεψε στον υπουργό ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, σε μία συμβολική κίνηση για την μικρή ενίσχυση του δήμου για τις ενεργειακές του υποχρεώσεις…

«Ψίχουλα» η ενεργειακή ενίσχυση – Επέστρεψε την επιδότηση ο Δήμος Οροπεδίου

Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας με απόφασή του στις 30/06/2022 κατανέμει έκτακτη επιχορήγηση 90 εκατομμυρίων ευρώ προς τους δήμους για την κάλυψη δαπανών τους, λόγω της αλματώδους αύξησης του ενεργειακού κόστους. Όμως η κατανομή έγινε με άγνωστα κριτήρια με αποτέλεσμα άλλοι δήμοι να παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ άλλοι να παίρνουν ψίχουλα.

Η δημοτική αρχή εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της, καθώς, όπως τονίζει, «ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και αρνείται να δεχθεί την πραγματικότητα για πολλοστή φορά, καθώς δεν υιοθέτησε ούτε καν την πρόταση της ΚΕΔΕ για αξιοκρατική κατανομή των 90 εκατομμυρίων ευρώ με βάση τα κριτήρια καταβολής των κεντρικών αυτοτελών πόρων».

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, «παρότι επανειλημμένως έχουμε καταθέσει στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών τα προβλεπόμενα αιτήματα, τις σχετικές μελέτες και τα τεχνικά δελτία, για την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση του Δήμου για την εξυπηρέτηση των πολιτών, της νέας γενιάς και κυρίως των μικρών μαθητών του Δήμου μας, δεν λάβαμε ούτε καν απάντηση».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, από τον Ιούνιο του 2021 και μόλις 3 μήνες πριν τον μεγάλο σεισμό, ο δήμος υπέβαλλε στο ΥΠΕΣ σχετική μελέτη για χρηματοδότηση του προσεισμικού ελέγχου σχολικών κτιρίων του Δήμου και ενώ έγινε ο σεισμός και ο δήμος κηρύχθηκε σεισμόπληκτος, δεν έχει καν λάβει ούτε μία απάντηση εδώ και ένα χρόνο.

Την ίδια τύχη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν και τα αιτήματα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του σεισμόπληκτου Γυμνασίου Λυκείου Τζερμιάδων, την αποκατάσταση του ΤΕΕ στον Άγιο Γεώργιο και άλλων έργων για τα οποία υπάρχουν όλες τις μελέτες και αδειοδοτήσεις.

«Είναι απορίας άξιο και εγείρει πλέον πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι, για άλλους Δήμους με πολύ λιγότερες ανάγκες το ΥΠΕΣ επιδοτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με αδιαφανή κριτήρια, ενώ για τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου που βρίσκεται σε καθεστώς διπλής κήρυξης εκτάκτου ανάγκης και κατάφερε να ολοκληρώσει ώριμες μελέτες και αδειοδοτήσεις των απαραίτητων έργων και υποδομών που επλήγησαν από τον σεισμό και τις πλημμύρες, φαίνεται περίσσεψαν μόνο τα ρέστα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

«Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, είναι αδύνατο έναντι πινακίου φακής να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα της ανεξέλεγκτης αύξησης του ενεργειακού κόστους και να αναλαμβάνει για μία ακόμη φορά την ευθύνη του κεντρικού κράτους, έχοντας ήδη διαθέσει εδώ και 2 χρόνια τα ελάχιστα οικονομικά του αποθέματα για την αντιμετώπιση των καταστροφών από θεομηνίες και τον μεγάλο σεισμό, (σχολεία, δρόμοι, ύδρευση κλπ) ενώ το ΥΠΕΣ αρνείται να συμβάλλει ακόμη και στο ενεργειακό κόστος», αναφέρει ο κ. Στεφανάκης, και υπογραμμίζει ότι «ενώ ο Δήμος είναι σεισμόπληκτος και μόνο η ανάγκη αποκατάστασης των σχολικών μονάδων υπερβαίνει τα 2,6 εκατομμύρια ευρώη μόνη χρηματοδότηση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών είναι η “δυσθεώρητη” ενίσχυση των μόλις 7 χιλιάδων  ευρώ από τα 90 εκατομμύρια που μοίρασε για την κάλυψη των προϋπολογισμών των Δήμων».

«Επειδή στα ορεινά της Κρήτης έχουμε μάθει να είμαστε αξιοπρεπείς και δεν δεχόμαστε τέτοιου τύπου ελεημοσύνες, επιστρέφουμε την ενίσχυση των 7 χιλιάδων  ευρώ στον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κύριο Πέτσα και το θέμα θα τεθεί άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο. Στο Οροπέδιο Λασιθίου θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αξιοπρέπεια που θα περιμένουμε να δείξουν και οι κυβερνώντες του ΥΠΕΣ», καταλήγει η δήλωση του δημάρχου.

Δίκαιη οργή

«Ο κ. Πέτσας είναι γνωστός για τη λίστα του, με την οποία χρηματοδότησε τα Μέσα Ενημέρωσης ανάλογα με την σχέση του ιδιοκτήτη με το Μέγαρο Μαξίμου. Οι πρακτικές του, που έχουν γίνει πανευρωπαϊκά γνωστές, είναι και ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους η χώρα βρίσκεται στην 108η θέση παγκοσμίως ως προς την ελευθερία του τύπου, και δεν θα μείνουν χωρίς έλεγχο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την ίδια πρακτική φαίνεται πως εφαρμόζει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μοιράζει το δημόσιο χρήμα ανάλογα με τις εκλογικές ανάγκες του κόμματος της ΝΔ. Χωρίς κριτήρια, χωρίς κανόνες, σαν να πρόκειται για λάφυρα που μοιράζει κατά τη βούληση και το συμφέρον του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon