+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Δε 28.11 2022

Πρόβλημα με τους νοσηλευτές στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ

Σοβαρό πρόβλημα θα προκληθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στη λειτουργία της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ αφού το νοσηλευτικό της προσωπικό θα μειωθεί σημαντικά…

Πρόβλημα με τους νοσηλευτές στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, 13 (ειδικευόμενοι και επικουρικοί) νοσηλευτές της ΜΕΘ θα αποχωρήσουν από τη μονάδα, εκ των οποίων αρκετοί ειδικευόμενοι θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους (στην επείγουσα νοσηλευτική) στα ΤΕΠ, δύο-τρεις θα διοριστούν στο Βενιζέλειο, ενώ κάποιοι αποφάσισαν να μην πάρουν παράταση και να παραιτηθούν.

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ, το νοσηλευτικό προσωπικό που θα απομείνει μετά τις αποχωρήσεις αυτές, δεν είναι επαρκές, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια το σύνολο των κλινών ΜΕΘ, ειδικά σε μια περίοδο που αναμένεται μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη. 

Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν σε εργαζόμενες καθαριότητας και σε μεταφορείς στη ΜΕΘ. Ενδεικτικά, όπως τονίζει το Σωματείο, «στη νυχτερινή βάρδια ένας μεταφορέας καλύπτει και τις δύο μονάδες (COVID και non-COVID) και την ογκολογική κλινική, κάποιες φορές και στην απογευματινή βάρδια υπάρχει ένας μόνο μεταφορέας και για τις δύο ΜΕΘ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Σοβαρό πρόβλημα θα προκληθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στη λειτουργία της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ αφού το νοσηλευτικό της προσωπικό θα μειωθεί σημαντικά. Δεκατρείς (ειδικευόμενοι και επικουρικοί) νοσηλευτές της ΜΕΘ θα αποχωρήσουν από τη μονάδα, εκ των οποίων αρκετοί ειδικευόμενοι θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους (στην επείγουσα νοσηλευτική) στα ΤΕΠ, δύο-τρεις θα διοριστούν στο Βενιζέλειο, ενώ κάποιοι αποφάσισαν να μην πάρουν παράταση και να παραιτηθούν.

Το νοσηλευτικό προσωπικό, που θα απομείνει μετά τις αποχωρήσεις αυτές, δεν είναι επαρκές, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια το σύνολο των κλινών ΜΕΘ, ειδικά σε μια περίοδο που αναμένεται μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη. Θυμίζουμε ότι τον περσινό Αύγουστο η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ είχε φτάσει πληρότητα σχεδόν 100%!

Η ανεπάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού στη ΜΕΘ, όπως και η ανεπάρκεια προσωπικού στο αναισθησιολογικό και το χειρουργείο, περιορίζουν και τη δυνατότητα επαναφοράς της λειτουργίας και των 9 χειρουργικών κρεβατιών. Παράλληλα, το εναπομείναν νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα μπορεί να πάρει μέρος τουλάχιστον των συσσωρευμένων χρωστούμενων αδειών του, τις οποίες έχει ανάγκη μετά από δύο χρόνια εντατικής δουλειάς σε συνθήκες πανδημίας.

Η ΜΕΘ είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τμήμα, που χρειάζεται πλήρη στελέχωση με σταθερό, έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο (στην εντατική θεραπεία) προσωπικό. Λόγω της αναγκαίας εκπαίδευσης που πρέπει να προηγείται, δεν μπορεί η ΜΕΘ να λειτουργεί με συμβασιούχους, που ανακυκλώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ούτε με προσωπικό που μετακινείται προσωρινά από άλλα τμήματα. Επίσης, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές οφείλουν να βρίσκονται πάντα υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου έμπειρου νοσηλευτή, δεν πρέπει να υποκαθιστούν κενά σε μόνιμο προσωπικό.

Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς νοσηλευτές της ΜΕΘ είναι μόνιμοι, η πλειοψηφία είναι ειδικευόμενοι ή επικουρικοί, με τις συμβάσεις των περισσοτέρων να λήγουν μέχρι τέλη του έτους. Δεν τηρείται η ελάχιστη αναλογία νοσηλευτών ανά κλίνη ΜΕΘ (4:1), που συνιστάται από ελληνικούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να εξασφαλίζονται ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.

Οι διοικήσεις ΥΠΕ και ΠΑΓΝΗ επαίρονται για την επέκταση της ΜΕΘ (προ έτους), ενώ το Υπουργείο δεν διέθεσε κονδύλια ούτε για τις υποδομές και τον εξοπλισμό της (αξιοποιήθηκε δωρεά), ούτε καν για τη στελέχωση των νέων κλινών της με προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού. Λες και είναι δυνατόν τα κρεβάτια να λειτουργήσουν χωρίς προσωπικό! Ακόμη και οι ελάχιστες προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών ΜΕΘ που έγιναν πρόσφατα αποτελούν ουσιαστικά αλλαγή σύμβασης (από ειδικευόμενου σε επικουρικού), χωρίς να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών.

Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν σε εργαζόμενες καθαριότητας και σε μεταφορείς στη ΜΕΘ. Ενδεικτικά, στη νυχτερινή βάρδια ένας μεταφορέας καλύπτει και τις δύο μονάδες (COVID και non-COVID) και την ογκολογική κλινική, κάποιες φορές και στην απογευματινή βάρδια υπάρχει ένας μόνο μεταφορέας και για τις δύο ΜΕΘ.

Συνέπεια της υποστελέχωσης είναι η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς, με τις διπλοβάρδιες (πρωί-νύχτα) των νοσηλευτών να είναι συχνό φαινόμενο. Σε κάποιους εργαζόμενους της ΜΕΘ χρωστούνται 12-15 ρεπό, οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει την κανονική άδεια του 2021, σε ορισμένους μάλιστα οφείλονται και ημέρες άδειας του 2020. Συνολικά, στη ΜΕΘ COVID χρωστούνται πάνω από 800 ημέρες άδειας και ρεπό.

Οι ελλείψεις νοσηλευτριών, καθαριστριών, μεταφορέων της ΜΕΘ είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας ελαχιστοποίησης του κόστους, ακόμη κι αν αυτή συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση των εργαζομένων και υποβάθμιση της περίθαλψης των ασθενών. Στόχος, άλλωστε, της κυβέρνησης και των διοικήσεων είναι η λειτουργία των νοσοκομείων με ολοένα λιγότερη κρατική χρηματοδότηση και ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών.

Είναι αναγκαία η πλήρης στελέχωση της ΜΕΘ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να εξασφαλίζεται η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και η απαραίτητη ανάπαυση του προσωπικού. Διεκδικούμε:

  • άμεση προκήρυξη ικανού αριθμού μόνιμων νοσηλευτών, καθαριστριών, μεταφορέων για τη ΜΕΘ.
  • μονιμοποίηση των επικουρικών και των ειδικευόμενων νοσηλευτών της ΜΕΘ.
  • χορήγηση του συνόλου των χρωστούμενων αδειών στο προσωπικό της ΜΕΘ».

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon