+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 02.10 2022

Νέες κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας

Όχι στις απολύσεις, όχι στο νέο ΕΣΥ λένε οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας – Ζητούν την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας με νέες προσλήψεις

Νέες κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας

H Κυβέρνηση αφού «σφύριξε» τη λήξη της πανδημίας έρχεται με μια απαράδεκτη απόφαση που έφτασε στα νοσοκομεία στις 27/4, να διακόψει, δηλαδή να απολύσει, τους επικουρικούς εργαζόμενους που εργάζονται με τρίμηνες συμβάσεις προκειμένου να καλύψουν τους συναδέλφους που είχαν τεθεί σε αναστολή.

Την ίδια ώρα που χιλιάδες συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ) εργάζονται στα νοσοκομεία και στις δομές ΠΦΥ, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος από τις μεγάλες ελλείψεις. Η κυβέρνηση όχι μόνο τους κρατάει σε ομηρία δίνοντας τους άλλη μια ολιγόμηνη παράταση, αλλά φτάνει στο σημείο να απολύει πάνω από 30 εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ και πάνω από 20 στο Βενιζέλειο, θεωρώντας ότι το ήδη εξαντλημένο προσωπικό (που του χρωστάνε χιλιάδες μέρες άδεια και ρεπό) επαρκεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες και τα σοβαρά κενά που υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες.

Πρόκειται για ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ όταν ακόμα και με τους συμβασιούχους υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στο Γ.Ν. Βενιζέλειο – Πανάνειο, που καμία από της προηγούμενες κυβερνήσεις δε φρόντισαν να καλύψουν. Χαρακτηριστικό αυτών των ελλείψεων είναι το κλείσιμο δύο κλινικών του Νοσοκομείου (ΩΡΛ, Πνευμονολογική) λόγω έλλειψης προσωπικού και συγχώνευση τους με άλλες κλινικές.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αξιοποίηση του εμβολιασμού -από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας- σε εργαλείο εκβιασμών και ανατροπής των εργασιακών και παρατείνονται οι αναστολές εργασίας χιλιάδων συναδέλφων.

Η κυβέρνηση λοιπόν αντί να τους μονιμοποιήσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, γνωρίζοντας ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλο αυτό το διάστημα (αφού τους ξεζούμισε) τους πετά στο δρόμο.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ!!!

Στην κυβερνητική κοροϊδία και υποκρισία απάντηση δίνουν οι χιλιάδες μέρες άδειας που οφείλονται, οι διπλοβάρδιες μας, οι μετακινήσεις προσωπικού, οι ακάλυπτες βάρδιες.

Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση προχωράει σε περαιτέρω «διασυνδέσεις νοσοκομείων», καθώς τα κενά θα καλύπτονται με μετακινήσεις του ήδη εξουθενωμένου προσωπικού.

Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις της, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ έφτασε στο σημείο να πει ότι θα μετακινείται προσωπικό από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου στον Άγιο Νικόλαο και Ρέθυμνο για να πραγματοποιούνται επεμβάσεις, την ίδια ώρα που οι λίστες αναμονής για χειρουργείο στο Γ.Ν. Βενιζέλειο – Πανάνειο είναι τεράστιες.

Τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες αντιμετωπίζουν την υγεία ως κόστος και όχι σαν δικαίωμα, στη λογική κόστους-οφέλους. Θέλουν να επιταχύνουν και να εντείνουν την επιχειρηματική λειτουργία των μονάδων υγείας και ως εργαλείο αξιολόγησης των νοσοκομείων θα αξιοποιηθούν και τα DRGs. Μάλιστα αυτές τις μέρες συζητιέται νομοσχέδιο στη βουλή που θα επιτρέπει τα επί-πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, αντί για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Το συμπέρασμα βέβαια που προέκυψε από την περίοδο της πανδημίας, είναι στην εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η γύμνια του συστήματος Υγείας, με την πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους, για την παντελή απουσία πρόληψης και επιδημιολογικής επιτήρησης, για την εξόντωση των υγειονομικών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ:

  • Να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση για τις απολύσεις. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.
  • Να προχωρήσει στην ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων στις δομές υγείας.
  • Να ενισχύσει της δημόσιες δομές υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΙΟΥ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8-11 Π.Μ. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ. ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ.

✍️ Δημήτρης Φλυτζανής – Αγωνιστική Συσπείρωση

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon