+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Δε 28.11 2022

Κρήτη: Νέες αντιδράσεις μηχανικών για τις αναστολές κατεδαφίσεων

Όπως επισημαίνει η παράταξη «Ανεξάρτητοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης», η αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης επιβραβεύει και διαιωνίζει την παρανομία…

Κρήτη: Νέες αντιδράσεις μηχανικών για τις αναστολές κατεδαφίσεων

Την αντίθεσή της στη νέα αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλούς, παραλίες και παρόχθιες ζώνες, εξέφρασε η «ΑΜΑΚ».

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, η νέα αυτή αναστολή, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, αιτιολογείται με το σκεπτικό ότι ενδεχόμενη κατεδάφιση και αποβολή «θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα και μη αναστρέψιμα τετελεσμένα σε πολύ μεγάλο αριθμό φορέων και προσώπων (ιδίως τουριστικές επιχειρήσεις), οι οποίοι επικεντρώνουν τη δραστηριότητά τους σε έργα που έχουν κατασκευαστεί χωρίς να υφίσταται απόφαση περί παραχώρησης χρήσης».

Ωστόσο, όπως τονίζει η ΑΜΑΚ, η νέα αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, επιβραβεύει και διαιωνίζει την παρανομία, ενώ ταυτόχρονα, «αχρηστεύει» για φέτος τα 6,28 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί από το Πράσινο Ταμείο για τις κατεδαφίσεις παρανόμων κατασκευών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. 

«Με ανησυχία και αγανάκτηση ρωτάμε: Ως πότε θα επιβραβεύεται η παρανομία και η αυθαιρεσία; Ως πότε οι εναπομείναντες δημόσιοι χώροι θα είναι δέσμιοι ιδιωτικών συμφερόντων; Ποιός θα διασφαλίσει, επιτέλους, τη νομιμότητα;», καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΜΑΚ.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση:

«Στο νόμο 4918/22 και στο άρθρο 7 του μέρους Β’ αποφασίστηκε η αναστολή μέχρι τις 31.10.2022 της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που υφίστανται πριν τις 9.3.2021, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών.

Αφορά την παράταση της αναστολής που είχε δοθεί με το ν.4782/21. Τότε, σε Δελτίο Τύπου που είχαμε εκδώσει με τίτλο «Είναι κακό μεσ’ στην άμμο να χτίζεις παλάτια; Ποιός θα τα χαλάσει; », μεταξύ άλλων αναφέραμε ότι «Η αναστολή ισχύει έως τις 31.3.2022 αλλά ποιος πιστεύει ότι θα γίνουν μετά, μέσα στην επόμενη τουριστική περίοδο, κατεδαφίσεις; ». Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε….

Η δεύτερη αυτή παράταση αιτιολογείται με το επιχείρημα της οικονομικής ζημίας που θα υποστούν οι παρανομούντες: «Η κατεδάφιση και αποβολή θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα και μη αναστρέψιμα τετελεσμένα σε πολύ μεγάλο αριθμό φορέων και προσώπων (ιδίως τουριστικές επιχειρήσεις), οι οποίοι επικεντρώνουν τη δραστηριότητά τους σε έργα που έχουν κατασκευαστεί χωρίς να υφίσταται απόφαση περί παραχώρησης χρήσης», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Η αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης:

  1. Επιβραβεύει και διαιωνίζει την παρανομία.
  2. «Αχρηστεύει» για φέτος τα 6,28 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί από το Πράσινο Ταμείο για τις κατεδαφίσεις παρανόμων κατασκευών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Διαθέσιμες πιστώσεις υπάρχουν και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για κατεδάφιση έργων, που έχουν κριθεί παράνομα, βάσει αποφάσεων που έχουν τελεσιδικήσει.
  3. Εγκυμονεί κινδύνους για τους ευαίσθητους υδάτινους αποδέκτες κοντά ή μέσα στους οποίους έχουν ανεγερθεί παράνομα κτίσματα, με απρόβλεπτες συνέπειες για το φυσικό αλλά και το στο ανθρωπογενές περιβάλλον.  

Μετά από τις αλλεπάλληλες αυτές παρατάσεις, εύλογα σκεφτόμαστε ότι το Υπουργείο αναζητά τρόπο νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών, παρά το ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας,  με πολλές αποφάσεις του, έχει κρίνει αντισυνταγματική (όχι μόνο με το κριτήριο της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και με το κριτήριο της ισονομίας) οποιαδήποτε διαδικασία νομιμοποίησης παράνομων κατασκευών ή χρήσεων σε αιγιαλούς και παραλίες, αλλά και δίπλα ή μέσα σε ρέματα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, οι ρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας, περί νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών, εξαίρεσαν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Με ανησυχία και αγανάκτηση ρωτάμε:

  • Ως πότε θα επιβραβεύεται η παρανομία και η αυθαιρεσία; 
  • Ως πότε οι εναπομείναντες δημόσιοι χώροι θα είναι δέσμιοι ιδιωτικών συμφερόντων;
  • Ποιός θα διασφαλίσει, επιτέλους, τη νομιμότητα;

Και όλα αυτά, ενώ πολλές περιοχές της Κρήτης είναι ακόμα υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω θεομηνιών».

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon