+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 29.01 2023

Εκδήλωση μνήμης για τη θρυλική απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε

Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της απαγωγής στις Πατσίδες…

Εκδήλωση μνήμης για τη θρυλική απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε
Το μνημείο τιμής στην διακλάδωση της επαρχιακής οδού Αρχανών- Πατσιδίων, στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση απαγωγής του γερμανού στρατηγού Κράιπε από Βρετανούς καταδρομείς και αντιστασιακούς.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατσίδων για μία ακόμη χρονιά τίμησε την μνήμη όλων όσων συμμετείχαν στην θρυλική απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Κράιπε που έγινε στην περιοχή την 26η Απριλίου του 1944.

Στην τελετή πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατσίδων στο μνημείο της απαγωγής που βρίσκεται στην περιοχή.

«Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε αυτές τις σημαντικές ημερομηνίες για την Ιστορία μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατσίδων.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν τον Μάιο του 2018, στο σημείο όπου στήθηκε το μπλόκο για την απαγωγή του Γερμανού στρατηγού, από Βρετανούς κομάντος και Κρητικούς αντιστασιακούς.

Αναπαράσταση της απαγωγής στο ίδιο σημείο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατσίδων πριν μερικά χρόνια σε σκηνοθεσία Μάνου Μανιά
Το μνημείο αποτελείται από δύο στήλες και μία μαρμάρινη πλάκα.

Το ιστορικό της απαγωγής

Η προετοιμασία

Στις 4 Φεβρουαρίου του 1944, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο Μος και δύο Κρητικοί πράκτορες της SOE, ξεκίνησαν με ένα αεροπλάνο από την Αίγυπτο με κατεύθυνση την Κρήτη. Σκόπευαν να πέσουν με αλεξίπτωτα στο νησί, να έρθουν σε επαφή με ομάδες της αντίστασης και σε συνεργασία μαζί τους να προχωρήσουν στην απαγωγή του στρατιωτικού διοικητή της Κρήτης, στρατηγού Μίλλερ. 

Τελικά όμως μόνο ο Βρετανός ταγματάρχης προσγειώθηκε, χρησιμοποιώντας το αλεξίπτωτό του, ενώ οι υπόλοιποι λόγω της κακοκαιρίας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Αίγυπτο. Μέχρι να καταφέρουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να φτάσουν στην Κρήτη, κάτι που έγινε εφικτό, ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες, στις 4 Απριλίου, ο Φέρμορ έμεινε μαζί με μια ομάδα Κρητικών αντιστασιακών με τους οποίους είχε συναντηθεί όταν είχε πέσει μόνος του με το αλεξίπτωτο.

Η επιχείρηση

Στις 26 Απριλίου του 1944 Βρετανοί κομμάντος της SOE (Special Operations Executive), μαζί με Κρητικούς που συμμετείχαν στην αντίσταση, απήγαγαν τον Γερμανό υποστρατηγό Χάινριχ Κράιπε, στην περιοχή του Ηρακλείου. Ο Κράιπε είχε εγκατασταθεί στην Κρήτη λίγο πριν την απαγωγή του για να αναλάβει τη στρατιωτική διοίκηση του νησιού σε αντικατάσταση του διαβόητου για τα εγκλήματά του εις βάρος αμάχων, Φρίντριχ Μίλλερ.

Η ομάδα αρχικά σχεδίαζε να απαγάγει τον Μίλλερ αλλά μετά την αντικατάστασή του αποφάσισε να απαγάγει τον Κράιπε. Την απαγωγή σχεδίασαν και εκτέλεσαν ο Ταγματάρχης Πάτρικ Λη Φέρμορ και ο λοχαγός Ουίλιαμ Μος (William Stanley Moss), μαζί με τους Κρητικούς Μανώλη Πατεράκη, Γίωργο Τυράκη, Στρατή Σαβιολάκη, Μιχάλη Ακουμιανάκη, Ηλία Αθανασάκη, Ζωιδάκη, Χναράκη, Κόμη, Παπαλεωνίδα, Τζατζά και Ζωγραφιστό. 

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς καταδρομείς και αντιστασιακούς.

Στις 14 Μαΐου ο Φέρμορ, ο Μος και μερικοί από τους Κρητικούς αντιστασιακούς, μαζί με τον απαχθέντα, έφτασαν, διασχίζοντας τα βουνά, στην νότια Κρήτη όπου πλοίο του βρετανικού ναυτικού παρέλαβε τους Βρετανούς κομμάντος και το Γερμανό υποστράτηγο και τους μετέφερε στην Αίγυπτο. Την επόμενη ημέρα της απαγωγής του υποστράτηγου Κράιπε, εκτελέστηκε από αντάρτες του ΕΛΑΣ ο υποστράτηγος Κρεχ.

Αντίποινα

Την περίοδο του Αυγούστου του 1944, και λόγω της απαγωγής του στρατηγού Κράιπε η Γερμανική διοίκηση διέταξε την εκτέλεση των ανδρών των περιοχών από όπου πέρασε ως αιχμάλωτος ο υποστράτηγος.

Μαζικές εκτελέσεις τουλάχιστον 165 ατόμων, έλαβαν χώρα στα χωριά Άνω Μέρος, Γερακάρι, Βρύσες, Καρδάκι, Γουργουθούς, Σμιλέ, Κρύα Βρύση, Δρυγιές και αιτιολογήθηκαν βάση της απαγωγής του υποστράτηγου Κράιπε, πιθανόν απλά δικαιολογώντας προαποφασισμένες αποφάσεις καταστολής του αντάρτικου στις φιλικές για αυτό περιοχές.

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon