+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 07.07 2022

Αναγνωρισμένο παγκοσμίως το Σητειακό ελαιόλαδο

Με μεγάλη επιτυχία, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, ολοκληρώθηκε ο 7ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου, «Αthena International Olive Oil Competition», ο οποίος διεξήχθη στη Σητεία…

Αναγνωρισμένο παγκοσμίως το Σητειακό ελαιόλαδο

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Σητείας, το Επιμελητήριο Λασιθίου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας και την εταιρεία Vinetum και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ οι παγκοσμίου φήμης κριτές αξιολόγησαν περισσότερα από 550 δείγματα από εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

Ο Διαγωνισμός ξεκίνησε την Τετάρτη 6 Απριλίου με την επίσημη τελετή έναρξης και ακολούθησε έκθεση ελαιολάδων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λασιθίου όπου οι παραγωγοί/τυποποιητές του Λασιθίου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα ελαιόλαδα τους στους επισκέπτες και στους κριτές του διαγωνισμού.

«Η φιλοξενία του διαγωνισμού έρχεται να αναδείξει περαιτέρω τη σημασία της Σητείας στο ελαϊκό γίγνεσθαι, τον ταυτόσημο με την ελιά πολιτισμό της και το πλέον αναγνωρισμένο παγκοσμίως ελληνικό ελαιόλαδο, ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης», ανέφερε ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης.

Δράσεις

Οι κριτές ακολούθησαν ένα πλούσιο πρόγραμμα που στόχο είχε την προβολή του ελαιολάδου της Σητείας μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της περιοχής μας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Τετάρτη με επίσκεψη στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ και ακολούθησε σεμινάριο για την ιστορία, τον πολιτισμό και τον ελαιώνα της περιοχής, με έμφαση στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι του Δήμου Σητείας αναχώρησαν για τη Ζάκρο, όπου επισκέφτηκαν το ελαιουργείο της περιοχής, δοκίμασαν τοπικά εδέσματα με βάση το ελαιόλαδο και τέλος ξεναγήθηκαν στο Μινωικό Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου.

Την Πέμπτη το πρόγραμμα των κριτών και των δημοσιογράφων περιελάμβανε επίσκεψη στην Μονή Τοπλού, μοναστηριακό γεύμα στην τραπεζαρία της Μονής και επίσκεψη στο εξωτικής ομορφιάς Φοινικόδασος του Βάι.

Την Παρασκευή οι κριτές, οι φιλοξενούμενοι και οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού ξεναγήθηκαν σε ελαιώνα με αιωνόβιες ελιές στα Έξω Μουλιανά και εν συνεχεία απόλαυσαν τοπικά εδέσματα στο γραφικό ψαροχώρι Μόχλος.

Το απόγευμα της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της πόλης, Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής προσφέρανε τοπικά εδέσματα, με βάση το ελαιόλαδο, στους παρευρισκόμενους επισκέπτες.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο πάρτι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κι ακολούθησε γλέντι.

Το Σάββατο το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη σε υπεραιωνόβιο ελαιώνα στους Πεύκους, τελετή υιοθέτησης αρχαίας ελιάς από τους κριτές του διαγωνισμού και δείπνο με παραδοσιακά πιάτα βασισμένα στο ελαιόλαδο σε εστιατόριο της περιοχής.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ και τώρα αναμένονται τα αποτελέσματα.

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon