+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τε 01.02 2023

Βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ: 30 εκ. ευρώ απευθείας ανάθεση στο ΙΤΕ

Οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι δόθηκε απευθείας ανάθεση στο ΙΤΕ, το ποσό των 30 εκ. ευρώ, για αντικείμενα ερευνητικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα που ήδη υπάρχουν…

Βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ: 30 εκ. ευρώ απευθείας ανάθεση στο ΙΤΕ
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την προγραμματική συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και ΙΤΕ, για την υλοποίηση του έργου ΤΑΛΩΣ, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη.

Οι βουλευτές κατέθεσαν ως αναφορά προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής την επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Στην επιστολή, στηλιτεύεται το γεγονός ότι η προγραμματική συμφωνία που αφορά στο έργο «ΤΑΛΩΣ – Παρακολούθηση και Πρόγνωση Ακραίου Καιρού για την Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας», το οποίο έχει προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η υλοποίησή του, ανατέθηκαν χωρίς καμιά διαβούλευση στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι είναι προφανές ότι το περιεχόμενο του έργου αφορά σε αντικείμενα, τόσο ερευνητικού όσο και επιχειρησιακού χαρακτήρα, που θεραπεύονται από το ΕΛΚΕΘΕ (π.χ. σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ) και από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΕΑΑ (π.χ. meteo.gr), και των οποίων η συνάφεια με τα δύο αυτά Ερευνητικά Κέντρα, είναι αδιαμφισβήτητη και καθορισμένη στους Οργανισμούς τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές, οι λεπτομέρειες της σύμβασης είδαν το φως της δημοσιότητας ως απάντηση σε ερώτηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις 16/11/22, όταν ερωτούνταν οι αρμόδιοι υπουργοί πώς τεκμηριώνεται η σκοπιμότητα υλοποίησης ενός νέου προγράμματος ύψους 30 εκ ευρώ και αν επαρκούσαν τα υφιστάμενα συστήματα παρακολούθησης και πρόγνωσης των καιρικών φαινομένων και του θαλάσσιου κυματισμού σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Επίσης, οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν ερωτηθεί και για ποιον λόγο από το πρόγραμμα ΤΑΛΩΣ απουσιάζουν οι ερευνητικοί φορείς ΕΛΚΕΘΕ και Εθνικό Αστεροσκοπείο, που έχουν ήδη αναπτύξει και λειτουργούν τέτοια συστήματα και έχουν πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο αυτό.

Τέλος, ζητούνταν να γνωστοποιηθούν λεπτομέρειες για το νομικό πλαίσιο σύναψης της προγραμματικής συμφωνίας, και αν τηρούνται η εφαρμογή των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων, οι αρχές της ίσης μεταχείρισης, της απαγόρευσης των διακρίσεων, της αναλογικότητας, της διαφάνειας και της μη στρέβλωσης του ανταγωνισμού κλπ.

Μετά την απάντηση των αρμόδιων υπουργείων, εύλογη είναι η αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. το οποίο αιτείται μέσω της επιστολής του:

• Την άμεση ενημέρωση και παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), σχετικά με την επιχειρούμενη αυθαίρετη αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας.

• Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων για την εποπτεία της Έρευνας κυβερνητικών αρχών, σχετικά με την επιχειρούμενη διεμβόλιση θεσμοθετημένων ερευνητικών και επιχειρησιακών δράσεων του ΕΛΚΕΘΕ και του ΕΑΑ.

• Τη συνολική επανεξέταση του πλαισίου υλοποίησης και μελλοντικής λειτουργίας και συντήρησης του έργου/συστήματος ΤΑΛΩΣ, από μηδενική βάση, μαζί με τους καθ’ ύλην αρμόδιους ερευνητικούς φορείς, ΕΛΚΕΘΕ και ΕΑΑ, ούτως ώστε, μέσα από μια τέτοια, σημαντική επένδυση, να επιτευχθεί πραγματική αναβάθμιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, των λιμενικών εγκαταστάσεων και της έρευνας και διάσωσης στον χώρο ευθύνης της Ελλάδας.

Δεδομένων των παραπάνω, οι καταθέτοντες βουλευτές ζητούν άμεσες απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon