+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.02 2023

Ο Έλον Μάσκ αγόρασε ποσοστό του twitter!!!

Είπε πως πρόκειται να ταρακουνήσει την βιομηχανία των social media και το έκανε…

Ο Έλον Μάσκ αγόρασε ποσοστό του twitter!!!

Με το ξημέρωμα της Δευτέρας, μόλις μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του ότι μπορεί να ταρακουνήσει τη βιομηχανία των social media, έγινε γνωστό πως ο Έλον Μάσκ αγόρασε το 9,2% του Twitter, του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που έχει κατακρίνει ουκ ολίγες φορές.

Αν μιλούσαμε για κάποιον άλλο απλά θα αναφέραμε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε απλά με ένα ακόμα μεγάλο οικονομικό deal στον χώρο των social media. Ωστόσο, η σχέση του 50χρονου Μασκ με το Twitter έχει όμως ήδη περάσει από χίλια επεισοδιακά κύματα, με αποτέλεσμα το εν λόγω επιχειρηματικό ντιλ να αποκτά πλέον πολύ διαφορετικές, και πολύ ιδιαίτερες, διαστάσεις.

Ο Μασκ, ένας από τους πιο επιφανείς χρήστες του Twitter με πάνω από 80 εκατομμύρια ακολούθους και χιλιάδες τιτιβίσματα στο ενεργητικό του, πριν μερικές ημέρες είχε επικρίνει την εταιρεία μέσω poll στον λογαριασμό του στο social media, όπου διερωτήθηκε δημοσίως εάν η πλατφόρμα συμμορφώνεται με τις αρχές της ελευθερίας του λόγου. «Δεδομένου ότι το Τwitter λειτουργεί de facto ως η δημόσια πλατεία του χωριού, η αδυναμία του να τηρήσει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου υποβαθμίζει σε θεμελιώδη βαθμό την δημοκρατία. Τι θα έπρεπε να συμβεί;» ρώτησε ο ίδιος μέσω twitter.

Στη συνέχεια ο Έλον Μασκ έγραψε ότι σκέφτεται σοβαρά να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

H κόντρα του Μασκ με το Twitter κρατάει χρόνια… Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ανάρτησής του τον Αύγουστο του 2018, για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Tesla, όπου δήλωσε επίσης ότι έχει διασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση. Το tweet αυτό ξεκίνησε μία μακρά διαμάχη μεταξύ του CEO της Tesla και της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία κατέληξε μεταξύ άλλων σε αποπομπή του από την προεδρία της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και σε εποπτεία των επικοινωνιών του μέσω twitter και άλλων social media.

«Θα επιβάλει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Τwitter»

«Πιστεύω ότι σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί και να επιβάλει αλλαγές στο Twitter», δήλωσε ο Νταν Άιβς, αναλυτής για θέματα τεχνολογίας στη Wedbush Securities, και πρόσθεσε: «Πρόκειται για προειδοποίηση προς το διοικητικό συμβούλιο και την ομάδα διαχείρισης του Twitter για να ξεκινήσουν συζητήσεις».

Ακόμα κι αν ο Μασκ δεν προσπαθήσει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του Twitter, η αγορά των μετοχών θα μπορούσε να παρακινήσει κάποιους άλλους ακτιβιστές επενδυτές να αποκτήσουν μερίδιο στην εταιρεία, τόνισε ο Άιβς.

«Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα αλλάξει την πορεία του Twitter».

Ο Άιβς σημείωσε επίσης ότι δεν είναι ρεαλιστικό για τον Μασκ να ξεκινήσει την κατασκευή μιας νέας, ανταγωνιστικής πλατφόρμας από την αρχή. Είναι πιο λογικό να προσπαθήσει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του Twitter.

Η στήριξη από τον Τζακ Ντόρσεϊ

Ορισμένες από τις ιδέες του Μασκ έχει στηρίξει και ο συνιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στα τέλη του περασμένου έτους. «Η επιλογή του αλγόριθμου που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους», τόνισε ο Τζακ Ντόρσεϊ τον περασμένο μήνα, απαντώντας σε ένα tweet του Μασκ που υποστήριζε τη χρήση αλγορίθμου ανοιχτού κώδικα για την πλατφόρμα.

Ο Ντόρσεϊ, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Μασκ, αναμένεται να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο του Twitter τον Μάιο. Σημειώνεται ότι ο Τζακ Ντόρσεϊ κατέχει το 2,25% των μετοχών του, ποσοστό υποπολλαπλάσιο εάν συγκριθεί με εκείνο του Μασκ.

Σύμφωνα με τους New York Times, δεν είναι σαφές ποια είναι τα σχέδια του Μασκ καθώς και και το αν θα ζητήσει – ή θα προσκληθεί- να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter. Ο Μασκ κατέθεσε έγγραφο τίτλων που έδειχνε ότι σχεδίαζε η επένδυση να είναι παθητική, γεγονός που σημαίνει ότι δεν σκοπεύει να επιδιώξει τον έλεγχο της εταιρείας. Ωστόσο, τη Δευτέρα υπήρχαν εικασίες ότι θα μπορούσε να αλλάξει το καθεστώς της επένδυσής του, να συνεχίσει να αγοράζει μετοχές ή ακόμη και να προσπαθήσει να εξαγοράσει άμεσα την εταιρεία.

Με πληροφορίες από Reuters, NYT, CNN

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon