+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τε 30.11 2022

Παράνομη σε λίγα χρόνια η οδήγηση;

Γιατί ο Elon Musk υποστηρίζει ότι η οδήγηση θα είναι παράνομη σε λίγα χρόνια; Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα ο “αυτόματος πιλότος” της Tesla;

Παράνομη σε λίγα χρόνια η οδήγηση;

Είναι γνωστό ότι το να οδηγεί κανείς αυτοκίνητο είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα. Αυτό φαίνεται από τα απίστευτα ποσοστά θανάτων και ατυχημάτων στην άσφαλτο.

Πως θα σας φαινόταν λοιπόν αν σε μερικά χρόνια μια τόσο επικίνδυνη δραστηριότητα, όπως είναι η οδήγηση, μπορεί να γίνει παράνομη;

Άνθρωποι του χώρου λένε ότι η οδήγηση πρόκειται να γίνει ως και παράνομη όταν τα αυτόνομα αυτοκίνητα αποδειχτεί πως είναι αρκετά ασφαλή για να κάνουν όλη τη δουλειά. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της εταιρίας Tesla, Elon Musk.

Ο σχεδιασμός οχημάτων θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά αν τα ατυχήματα δεν αποτελούσαν ανησυχία για τους σχεδιαστές.

«Αν είσαι σίγουρος πως δεν θα γίνονται ατυχήματα, μπορείς να γλιτώσεις πολύ χρόνο και χρήμα από την κατασκευή αερόσακων και άλλων κατασκευών που έχουν σχέση με το τρακάρισμα», είπε ο Musk.

Μην περιμένετε, όμως, κάτι τέτοιο να γίνει σύντομα. Σύμφωνα με τον Musk τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο σε περίπου δύο δεκαετίες.

O Musk που είναι επίσης και CEO της εταιρίας διαστημικών εφαρμογών Space X, είπε πως κάποια στιγμή στο μέλλον οι κυβερνήσεις θα απαγορεύσουν την οδήγηση αυτοκινήτων από ανθρώπους. Μάλιστα η ασφαλής χρήση αυτόματων αυτοκινήτων εξαλείφει τον κίνδυνο σύγκρουσης με άλλα αυτοκίνητα. Έτσι θα σωθούν πολλές ζωές στο μέλλον.

Η Tesla λάνσαρε πρόσφατα το μοντέλο της SD. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο διαθέτει αυτόνομες τεχνολογίες ασφαλείας που κάνουν το όχημα να παραμένει στη λωρίδα του στους αυτοκινητοδρόμους ενώ μπορεί να παρκάρει και μόνο του.

Ο Αυτόματος πιλότος της Tesla

Πλέον μαζί με τα υπόλοιπα “έξτρα” που μπορεί να υπάρχουν στον εξοπλισμό των όλων των μοντέλων της Tesla μπορεί να υπάρχει και ο “αυτόματος πιλότος“, ένα σύστημα που αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα των αυτοκινήτων της αμερικάνικης φίρμας, αφού είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά στη χρήση συστήματα ημι-αυτόνομης οδήγησης που υπάρχουν.

Το Autopilot, το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Tesla, είναι σίγουρα ένα σύστημα που προσφέρει ξεκούραση στην οδήγηση, αν και έχει κατηγορηθεί για πολλές δυσλειτουργίες.

Η Tesla, συνεχώς μέσω updates αναβαθμίζει τη λειτουργικότητα του συστήματος, το οποίο θυμίζουμε ότι κατά καιρούς και ιδίως στις Η.Π.Α. έχει κατηγορηθεί για ατυχήματα με υλικές ζημιές, τραυματισμούς ακόμη και νεκρούς, με την αμερικάνικη μάρκα να τονίζει συνεχώς ότι ο οδηγός θα πρέπει να επιβλέπει το όχημα όταν ενεργοποιεί το Autopilot.

Στη χώρα μας, η Tesla προσφέρει ως στάνταρ στα αυτοκίνητά της το «απλό» Autopilot, που δεν είναι κάτι άλλο βέβαια, εκτός από ένα cruise control που έχει τη δυνατότητα να κρατά σταθερή την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, καθώς και το Autosteer που μέσω του cruise control παρέχει αυτόματη υποβοήθηση του τιμονιού, απαιτώντας από τον οδηγό κάθε λίγα δευτερόλεπτα να ακουμπά το τιμόνι.

Ως έξτρα όμως, ο υποψήφιος ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει το λεγόμενο «Βελτιωμένο Autopilot», στο οποίο προστίθενται οι δυνατότητες αυτόματης αλλαγής λωρίδας (ο οδηγός το χειρίζεται μέσω του διακόπτη των φλας), καθώς και πλοήγησης με Autopilot (σε Beta μορφή αυτή τη στιγμή) που αυξάνει ενεργά την αυτόματη αλλαγή λωρίδας παρέχοντας καθοδήγηση στον οδηγό για τη μετάβαση σε εισόδους και εξόδους αυτοκινητοδρόμων, συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων αλλαγών λωρίδας και της πλοήγησης στις διασταυρώσεις. Επίσης, ενεργοποιείται το σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος, όπως και το Summon που βγάζει αυτόματα το παρκαρισμένο όχημα από μια θέση στάθμευσης, καθώς και το Smart Summon που δίνει τη δυνατότητα στο αυτοκίνητο να πραγματοποιεί αυτόματα ελιγμούς γύρω και από αντικείμενα για να βρει θέση στάθμευσης.

Σαν δεύτερη τώρα έξτρα επιλογή, ο ιδιοκτήτης μπορεί να εξοπλίσει το νέο του Tesla με τη δυνατότητα Full-Self Driving που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω μαζί με λειτουργία που αναγνωρίζει τις πινακίδες στοπ και τους φωτεινούς σηματοδότες (φανάρια), επιβραδύνοντας έτσι αυτόματα το αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσει σε αυτά (σε Beta μορφή). Σύντομα σε αυτή την επιλογή θα προστεθεί και Autosteer μέσα στην πόλη και όχι μόνο στον αυτοκινητόδρομο όπως τώρα.

Στην Ευρώπη πάντως το Autopilot της Tesla έχει πολλούς περιορισμούς βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, που αφορούν στο Autosteer, την αυτόματη αλλαγή λωρίδας, τα Summon και Smart Summon (π.χ. ο οδηγός πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση έως 6 μέτρα από το αυτοκίνητο κ.λπ.), χωρίς να καθιστούν το σύστημα σε καμία περίπτωση πλήρως αυτόνομο.

Ως προς τώρα το πόσο κοστίζει στην Ελλάδα, όπως προείπαμε η απλή έκδοση είναι στάνταρ. Στο «Βελτιωμένο Autopilot» το κόστος είναι 3.800 ευρώ, ενώ το Full-Self Driving έχει κόστος 7.500 ευρώ.

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon