Έντονη δυσαρέσκεια και κριτική προκαλεί η κατάρρευση των δύο τρίτων της περίφημης τοιχογραφίας με τα δελφίνια, στο Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού, ένα από τα πλέον εμβληματικά σύμβολα της αρχαίας κρητικής τέχνης και του πολιτισμού της Μινωικής εποχής.
Το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου και προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, όχι μόνο στους επιστημονικούς και αρχαιολογικούς κύκλους, αλλά και στους επαγγελματίες του τουρισμού. Οι επικρίσεις στρέφονται τόσο κατά των υπευθύνων διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου όσο και κατά της Πολιτείας, λόγω της φανερής έλλειψης συντήρησης.
Τι λέει το Υπουργείο Πολιτισμού
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, διευκρινίζεται ότι η τοιχογραφία που αποκολλήθηκε ήταν αντίγραφο του 1960 και όχι το πρωτότυπο, το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, τα θραύσματα περισυνελέγησαν και απομακρύνθηκαν από τα λεγόμενα «διαμερίσματα της βασίλισσας», εντός του ανακτόρου.
Η αποκόλληση, όπως αναφέρει το ΥΠΠΟ, οφείλεται στους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν στην περιοχή. Η ένταση των καιρικών φαινομένων μάλιστα ανάγκασε τις αρχές να διακόψουν προσωρινά τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου.
Το Υπουργείο τονίζει ότι για το συγκεκριμένο τμήμα του ανακτόρου έχουν ήδη εκπονηθεί μελέτες συντήρησης και αποκατάστασης, με τις εργασίες να εντάσσονται στο ΠΕΠ Κρήτης – ΕΣΠΑ 2021–2027.
Επικρίσεις από τον τουριστικό κλάδο
Η αντίδραση των επαγγελματιών του τουρισμού στην Κρήτη υπήρξε έντονη. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, κ. Μιχάλης Βλατάκης,τόνισε:
«Ο αρχαιολογικός χώρος έχει να συντηρηθεί από τη δεκαετία του 1960. Τα εισιτήρια αυξάνονται, αλλά η συντήρηση του μνημείου δεν ακολουθεί. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλεψη για τη φροντίδα ενός από τα πιο επισκέψιμα μνημεία της χώρας».
Παράλληλα, έκανε λόγο για δυσαρέσκεια και από την πλευρά των επισκεπτών, οι οποίοι καταβάλλουν το αντίτιμο για να δουν το μνημείο στην πληρότητά του, μόνο για να συναντήσουν περιοχές κλειστές στο κοινό.
«Το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να δώσει έστω μια προσωρινή λύση, μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η αίθουσα των δελφινιών», δήλωσε.
Η Κνωσός είναι η εικόνα της Κρήτης
Ο κ. Βλατάκης υπενθύμισε τη σταθερή δέσμευση του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων να προωθεί τον αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο της Κρήτης σε κάθε σημείο του κόσμου. Όπως υπογράμμισε:
«Η Πολιτεία οφείλει να συντηρεί, να προστατεύει και να αποκαθιστά τα μνημεία μας, ώστε να μπορούμε να δείχνουμε στους επισκέπτες αυτά που πραγματικά τους υποσχεθήκαμε».
NewsRoom:CretaNews.gr